Objevte, co dokážeme vytvořit z Vašeho ovoce.
Pěstitelské pálení
Jak to vlastně funguje?
Pokud vlastníte nebo máte v nájmu pozemek s ovocnými stromy, můžete si vypěstované ovoce u nás nechat vypálit. Každoročně přijímáme toto ovoce:
- Hrušky
- Jablka
- Švestky, ryngle či podobné peckoviny (nikoliv mirabelky)
Při příjmu ovoce potřebujete kvalitní, vyzrálé a zdravé ovoce, občanský průkaz a adresu, kde bylo ovoce vypěstováno. Částečně zkvašené ovoce či kvasy nedokážeme zpracovat.
Po SMS nebo telefonické výzvě si můžete vyzvednout hotový destilát. Vydáváme jej do vlastních nádob. Maximální množství destilátu na rodinu je 60l (Platí pro obsah alkoholu 50%).
Hruškovice
Hruškovice z Kutílkovy palírny se proslavila po celé republice hlavně díky dvěma vítězstvím v celorepublikové soutěži Flóra košt. Tato akce je každoročně součástí výstavy Flóra Olomouc a stavá se tak jednou z největších akcí tohoto typu.
Ta nejlepší hruškovice se připravuje z raných druhů hrušek, které se sklízejí už během července / srpna. Důležitá je kontrola vstupního ovoce, správné řízení kvasného procesu, ale hlavně proces destilace, který probíhá ve dvou oddělených měděných kotlích. Výsledkem je křišťálově čistá pálenka s výraznou hruškovou vůní a jemnou nasládlou chutí. Výsledný obsah alkoholu se ředí na 50 procent přidáním filtrované vody z místních zdrojů.
Jablkovice
Pěstitelské pálení jablek je jeden z nejlepších způsobů, jak si nechal zpracovat dobrou úrodu jablek. Jablkovice je velice jemný destilát s neutrální chutí a tím se hodí k přípravě všelijakých domácích likérů jako je vořechovka, griotka, borovička, atd. Vysoký obsah cukru v jablkách je zárukou vysoké výtěžnosti destilátu.
Jablkovice se u nás pálí až úplně nakonec, protože přírodní kyselina obsažená v jablkách kvas konzervuje a tak vydrží v kvasných nádržích přes zimu. Hotový destilát je připraven k vydávání obvykle v dubnu/ květnu.
Slivovice
Asi nejznámější česká pálenka vyrobená ze švestek, které při příjmu projdou odpeckovačkou. Tím se zajisti jemná chuť z menším podílem hořkosti a mandlové chutí po peckách. Švestkový kvas má poměrně dost cukru, takže i po dokvašení vydrží dlouho a nekazí se. Slivovici obvykle pálíme během listopadu a začátkem prosince, takže Váš destilát bývá hotov ještě před vánoci a stává se tak příjemným vánočním dárkem.
U švestek obzvlášť platí, že tím zralejší, tím lepší. V tomto ohledu jsme velice přísní a nedozrálé švestky prostě nepřijmeme.