Historie Palírny

Napsal Jaroslav Kutílek ml.. Sekce Historie Palírny

Výroba ovocných destilátů začala v českých zemích ve 14. století v Kutné Hoře první vinopalnou a v moravských zemích se traduje od 15. století. V českých zemích se pálilo především z vína špatné kvality nebo vína svařeného - odtud název "vinopalna". Na Moravě ve výše položených krajích nejvíce na Uherskohradišťsku. Obliba ovocných destilátů stále rostla, a tak bylo v Čechách a na Moravě v 19. století na 243 palíren. Do roku 1918 byla tato výroba do 50 litrů bez spotřební daně.

Později po zavedení daně z lihu mají pěstitelé ovoce na pálenku vyrobenou v palírnách slevu na dani. Množství je však omezeno na 60 litrů a 50% alkoholu. Stát touto úlevou umožní pěstitelům ovoce zužitkovat přebytečné ovoce a sníží tím černé pálení. Nutno podotknout, že při černém pálení v podomácku vyrobeném zařízení může dojít k poškození zdraví občanů (v roce 1997 dva případy smrti z otravy domácí pálenkou).

Upozornění: Podle zákona o lihu č. 61/1997 sb. a vyhlášek č.140 a 141/1997 sb. může Celní úřad uložit při porušení zákona, do něhož patří i pálení na podomácku vyrobeném zařízení, uložit pokutu od 100'000' do 1'000'000' korun dle prokázaného porušení zákona.

Současnost

Výroba ovocných destilátů je doménou hlavně Moravy, nejvíce v okolí Uherského Hradiště. V Čechách byla tato služba výroby ovocných destilátů poskytována v pěstitelských lihovarech. Pěstitelské palírny moravského typu se v Čechách začaly prosazovat až po roce 1989. A protože mají vlastní kvasírnu, kde mohou zákazníkovi z jeho ovoce kvas vyrobit, zajišťují optimální kvalitu destilátu.

Naše palírna

Kutílkova palírna Žlebské Chvalovice vznikla v roce 1992 jako jedna z mnoha nových provozoven, které vznikaly po roce 1989 jako důsledek útlumu služeb tohoto odvětví za komunistického režimu. Palírna se dostává do povědomí lidí, zvyšuje každoročně množství vyrobeného destilátu.

Nyní můžeme drobným pěstitelům za sezónu zpracovat až 120 tun ovoce. Fermentace ovoce probíhá v 9 nerezových či vysmaltovaných nádržích. Destilát se vyrábí ve dvou destilačních kotlích, surovinovém (250 litrů) a rektifikačním (120 litrů). Po vypálení si destilát vyzvednou pěstitelé do vlastních nádob. Zpracovávání kvasu jednotlivě provádíme jen v omezené míře a po předchozí domluvě.

Stánkový prodej

Stánek v provozu

V areálu pivovaru je stánek otevřený za příznivého počasí Pá - So - Ne, od 10.00. Zavíráme dle návštěvnosti.

K pití nabízíme točené pivo (různé druhy dle nabídky) a nealko nápoje (5 druhů).

K jídlu podáváme klobásu či kvalitní nakládané sýry z minimlékárny Kraskov, občas maso (dle aktuální nabídky) na grilu.

Kontakt

  • Žlebské Chvalovice 88

    538 43 Třemošnice

  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • 463 035 424